Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti u Egiptu


Egipatski islamisti nastavili su proteste u subotu tražeći povratak svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija na vlast, nakon što su u petak navečer u sukobima između njegovih pristalica i protivnika poginule tri žene.

Gotovo 10.000 Morsijevih pristalica okupilo se ispred džamije Raba al-Adavija u Kairu, protestujući protiv novih vlasti noseći egipatske zastave i Morsijeve slike. Zatim su krenuli ka elitnom vojnom kompleksu, ali su ih zaustavili vojnici i oklopna vozila.

Širom Egipta u petak navečer je bilo protesta, a u gradu Mansura došlo je do sukoba Morsijevih pristalica i protivnika u kojima su, kako su u subotu potvrdili bolnički izvori, poginule tri žene, dok su 34 osobe ranjene vatrenim oružjem i noževima, prenosi agencija AFP.

Morsijeve pristalice ranjene u sukobima rekle su da su hiljade njegovih simpatizera prošetale uskim ulicama grada kada su ih protivnici napali pištoljima, noževima i kamenicama.

U Egiptu je napeto već više od dvije nedjelje - od kada je vojska 3. jula smijenila prvog demokratski izabranog predsjednika poslije masovnih protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Vojska je prije protesta u petak upozorila da će odluccno intervenisati ako bude nasilja.

Morsijev nasljednik Adli Mansur, koga je postavila vojska, obećao je da će se boriti za očuvanje stabilnosti i da će se odupreti protivnicima koje je optužio da hoće da gurnu zemlju pogođenu krizom u "nepoznato".
XS
SM
MD
LG