Dostupni linkovi

Navalni ne odustaje od kandidature za gradonačelnika Moskve


Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji je osuđen na pet godina zatvora, a potom pušten iz pritvora, ne odustaje od kandidature za gradonačelnika Moskve.

Navaljni je pred brojnim pristalicama koje su ga dočekale u Moskvi rekao da ne odustaje od kandidature na izborima za gradonačelnika 8. septembra.

"Zajedno imamo ogromnu i veliku snagu, srećan sam što toga postajemo svesni. Pobedićemo", poručio je Navalni po povratu iz Kirova, gde mu je suđeno.

Ovaj opozicionar pušten iz pritvora juče, samo dan nakon što mu je presuđeno pet godina zatvora zbog malverzacija. Eksperti u Rusiji ocenjuju da je ovo "jedinstven slučaj u ruskom sudskom sistemu", pošto je isti tužilac podneo žalbu sa zahtevom da se kazna zatvora odloži dok sudska odluka ne stupi na snagu, ali da na snazi ostane zabrana napuštanja Moskve.

Sudija je svoju odluku o puštanju Navaljnog obrazložio činjenicom da je Navalni registrovan kao kandidat na izborima za gradonačelnika Moskve u septembru, te da po Ustavu svi imaju pravo da učestvuju na izborima.

Suđenje je počelo 17. aprila. Navalni (37) je bio optužen da je proneverio 16 miliona rubalja (400.000 evra) u državnoj drvoprerađivačkoj firmi "Kirovles" dok je radio kao savetnik guvernera 2009.

Navalni se borio protiv korupcije i insipirisao masovne proteste protiv Kremlja decembra 2011. Nedavno je izjavio da bi voleo da se kandiduje i za predsednika Rusije.
XS
SM
MD
LG