Dostupni linkovi

Novi veliki protesti u Kairu, Morsi još uvijek na nepoznatoj lokaciji


Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Morsija održale su danas nove velike proteste širom Egipta. U Kairu se ispred džamije Raba al Adavija okupilo nekoliko desetina hiljada demonstranata.

Njihovi neistomišljenici, koji podržavaju vojno svrgavanje Morsija, održali su miting na trgu Tahrir u centralnom dijelu Kaira.

Borbeni avioni i vojni helikopteri nadlijjeću Kairo dan nakon što je vojska upozorila da će se odlučno suočiti s demontrantima ako postanu nasilni, javio je AFP.

Prvi egipatski demokratski izbarani predsjednik Morsi svrgnut je sa vlasti 3. jula i njegove pristalice smatraju da je to učinjeno vojnim pučem. Morsi je pod nadzorom vojske na nepoznatoj lokaciji.

Rupert Colville, portparol visoke komesarke UN za ljudska prava Navi Pillay rekao je da je ona 10. jula razgovarala sa egipatskim ambasadorom i da je pisala Kairu da traži dodatne informacije o tome koliko je ljudi u pritvoru sa Morsijem i o pravnoj osnovi njegovog hapšenja.

On je dodao da Pilay traži dodatne informacije o pucnjaci ispred kasarne Republikanske Garde u Kairu 8. jula kada je poginulo više od 50 ljudi.

Obje strane optužuju jedne drugu za podsticanje nasilja.

Colville je dodao da tim UN čeka dozvolu da otputuje u Egipat i pomogne u istrazi.
XS
SM
MD
LG