Dostupni linkovi

SDA očekuje da Tužilaštvo i Sud BiH neće podleći političkom pritisku iz RS


Šemsudin Mehmedović
Stranka demokratske akcije (SDA) je zaprepaštena činjenicom da je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uhapšen bez valjanih razloga i bez naloga Tužilaštva, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da je posebno zabrinjavajuće da je hapšenje izvršeno iako je Mehmedović pozvan u SIPA-u u svojstvu svjedoka.

"Očito je da iza ove radnje stoje lični razlozi i interesi direktora SIPA-e kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga krivična djela na području Hercegovine. Inače, u entitetu RS i tamošnjim medijima već duže vrijeme kontinuirano traje medijska hajka s ciljem kompromitiranja i hapšenja Mehmedovića", navodi se u saopćenju.

Zato su, dodaje se, opravdane sumnje da je upravo hapšenje poslanika Šemsudina Mehmedovića, zajedno sa usvajanjem zakona o JMB i prebivalištu "skrojenih po diktatima SNSD-a i SDS-a dio ponude SDP-a srpskim političkim strankama kako bi zadržali svoje ministarske fotelje u Vijeću ministara i ujedno diskreditirali sve branioce Bosne i Hercegovine“.

"SDA očekuje da će Tužilaštvo i Sud BiH u ovom predmetu postupiti u skladu sa zakonom i da neće podleći političkom pritisku iz RS-a te ličnim utjecajima direktora SIPA-e", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Član državnog Parlamenta Šemsudin Mehmedović uhapšen je jutros u akciji SIPA-e u 8:30 sati, sat i po prije nego što je trebao svjedočiti protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio ratni zločin,reako je za Klix.ba Mehmedovićev branilac Nermin Vila.
XS
SM
MD
LG