Dostupni linkovi

Usvojen Zakon o matičnom broju


Ilustracija
Ilustracija
Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je u četvrtak izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku. Zbog neusvajanja ovog zakona bebe rođene od 12. februara nisu mogle dobiti matični broj, a od dvije bolesne bebe koje zbog toga nisu mogle dobiti dokumenta za liječenje u inostranstvu jedna je preminula. Mjesec dana su trajali i protesti građana koji su pokušavali natjerati političare da usvoje zakon. No, ništa nije pomoglo dok se lideri vladajućih stranaka nisu dogovorili da se zakon usvoji.

Prema predloženom zakonu Federacija BiH imat će pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje. Zastupnici SDA su se protivili donošenju izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku ustvrdivši kako se utvrđivanjem registracionih područja po entitetima dezintegriše BiH.

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
„Kad se pogleda ovaj zakon sa Zakonom o prebivalištu i ostalim zakonima, onda će biti potpuno jasna moja konstatacija da je moguće danas u BiH kod ovakvih parlamentarnih većina donositi zakone koji će značiti samo daljne podjele unutar BiH i dezintegraciju. Nema zakona koji znače reintegraciju BiH i koji znače integraciju BiH u evropske i euroatlantske asocijacije“, kaže zastupnik Šefik Džaferović.

Na takve ocjene reagovali su zastupnici iz RS.

„Po tonu kojim je govorio gospodin Džaferović o RS stiče se utisak kao da se radi o neprijateljskoj teritoriji, kao da se radi o drugoj državi i kao da se ovdje radi o razgovoru suverenih država, u kojoj jedna izgubila nešto od druge države. Odjednom jauk, nekakav gubitak, strana država otela nama neki brojčić i mi sad trebamo ovdje da padnemo ničice, da se jauk čuje do Trebevića“, rekao je Drago Kalabić.

SDP se protivio usvajanju ovakvog rješenja, a nakon dogovora lidera vladajućih stranaka, u četvrtak je branio ovaj zakon. Zastupnik Anto Domazet je rekao:

„To je jedna moderna integracija. Država koju mi moramo graditi mora upravo biti takav aparat u kome će se na racionalan način integrirati državne funkcije, funkcije entiteta i funkcije lokalnih vlasti. Tako možemo očekivati i zaštitu ljudskih prava i poštovanje prava naroda i građana. Tako možemo ustvari osiguravati puni demokratski i ekonomski prosperitet BiH.“

Nepotrebno prepucavanje

Nakon niza polemika o tome šta znače utvrđena registraciona područja, zastupnik Niko Lozančić iz HDZ-a objasnio je da u suštini sve ostaje isto, samo će bebe u BiH sada moći dobiti trajni JMBG.

„Mi danas provodimo konačno jednu od neprovedenih odluka Ustavnog suda. Matični broj će se ponovo u skladu sa zakonom određivati tamo gdje se i dosad određivao - neće se mijenjati mjesto gdje se matični broj određuje, prekida se kršenje ljudskih prava najmlađih stanovnika ove zemlje. Ja ću iskoristiti ovu prigodu da se u svoje ime ispričam svim građanima BiH koji su zbog našeg nepotrebnog prepucavanja trpjeli ovo vrijeme dok nije postojao zakon“, izjavio je Lozančić.
Sa protesta za matični broj, jun 2013.
Sa protesta za matični broj, jun 2013.

Podsjećamo, registraciona područja čije utvrđivanje su zagovarali zastupnici iz RS bila su predmet sporenja posljednjih godinu dana, jer su stranke iz Federacije smatrale da doprinose entitetskoj podjeli. Stari zakon je važio do februara, ali pošto novi nije usvojen, djeca rođena od 12. februara nisu mogla dobiti matični broj, a time ni dokumente. Ni to nije probudilo savjest političara.

Kada je u medije procurila vijest da teško oboljelu bebu Belminu Ibrišević roditelji ne mogu odvesti na liječenje u inostranstvo jer nema JMBG, a zbog toga ne može dobiti ni pasoš, nekoliko građana dogovorilo se preko Facebooka i organizovalo proteste.

Danima su građani BiH protestvovali i tražili usvajanje zakona, no umjesto da ga konačno usvoje, parlamentarci su, pod izgovorima narušene sigurnosti, napravili pauzu u radu više od mjesec dana. U međuvremenu stigla je vijest da je jedna druga beba bez matičnog broja, Berina Hamidović, preminula jer je prekasno izmještena na liječenje u inostranstvo. Ni to nije političarima probudilo savjest. No, kad su se lideri vladajućih političkih stranaka dogovorili da u setu zakona čije neusvajanje bi ozbiljno dovelo u pitanje bezvizni režim za bh. građane usvoje i ovaj zakon, on je usvojen.

No, još treba proći Dom naroda državnog parlamenta. Iz SDA su najavili da ga tamo neće podržati, ali nisu precizirali hoće li potegnuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

„Ovo je za nas korak nazad. Mi razumijemo da je to u skladu sa Ustavom i sa Izbornim zakonom, ali u skladu je sa Ustavom i ono ranije što je bilo - i da su SDP i SBB pristali na ucjene iz RS, odnosno pristali na one ultimatume koji su bili postavljeni i vratili se nazad. Bojimo se da to ne bude presedan da se sutra isto tako ne uradi sa SIPOM, sa OSOM, sa DGS-om, sa indirektnim oporezivanjem itd“, kazao je delegat u Domu naroda Sulejman Tihić.
XS
SM
MD
LG