Dostupni linkovi

BiH: Omogućeno dvojno državljanstvo


Denis Bećirović, predsjedavjući predstavničkog doma Parlamntarne Skupštine BIH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je usvojio predlog izmena i dopuna Zakona o državljanstvu, koji omogućava pravo na dvojno državljanstvo.

"Do maja 2012. godine državljanstva BiH su se odrekle 54.454 osobe. Prema svim procenama, da nema ovakvog zakonskog rješenja, milion građana BiH bi bilo primorano da se odrekne državljanstva", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović.

Vijeće ministara BiH je juče utvrdio prijedlog ovog zakona s određenim izmjenama.

Tako se, na primjer, boravak u BiH kao uslov za sticanje državljanstva te zemlje naturalizacijom s dosadašnjih 13 smanjuje na osam godina.

Istovremeno se osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava ponovno dobijanje državljanstva ako imaju stalni boravak ili odobreni privremeni boravak na teritoriji BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva.

Ova izmjena je važna jer BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj njenih građana, rečeno je na sednici.

Izbrisan je član o gubitku državljanstva po sili zakona sticanjem državljanstva druge države.

Kako bi se onemogućilo da BiH državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, propisano je, između ostalog, da stranac mora priložiti dokaze da se protiv njega ne vodi krivični postupak i da ne predstavlja pretnju po bezbjednost zemlje, prenela je agencija Fena.
XS
SM
MD
LG