Dostupni linkovi

Srbija: Za EU 53%, za NATO 12% građana



Oko 53 odsto građana Srbije podržava članstvo u EU dok je njih 13 odsto za pristupanje Srbije NATO-u, rezultat je istraživanja "Ipsos stratedžik marketinga" predstavljenom na skupu o evroatlatskim integracijama koji je organizovao "Novi magazin".

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Miroslav Jovanović je rekao da vojno neutralni status Srbije nije prepreka za saradnju sa NATO-ovim programom Partnerstvo za mir kao i za članstvo u EU.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Dijana Ivančić je rekla i da Srbija ne teži članstvu u NATO-u, ali da prepoznaje vrednosti, u smislu obezbeđivanja stabilnosti i regiona koje nudi Alijansa.

Prema njenim rečima, u toj saradnji, u kojoj postoji obostrano razumevanje, postoje i ograničavajući faktori - bombardovanje iz 1999. godine i odnos NATO-a prema Kosovu.

Profesor Fakulteta poltičkih nauka Predrag Simić smatra da zemlje koje žele da uđu u EU treba da pristupe NATO-u i dodaje da su "NATO i EU dva dela jedne iste celine - transatlantske zajednice" ili "zapada sa velikim Z".

Simić je, objasnivši povezanost EU i NATO-a, rekao i da je "EU organizacija za lepo vreme, a NATO organizacija za ružno vreme", istakao i da bi se eventualnom priključenju Srbije Alijansi sigurno protivila Rusija.
XS
SM
MD
LG