Dostupni linkovi

Poglavari SPC i RPC kritikuju srpsko rukovodstvo zbog Kosova


Russian Orthodox Patriarch Kirill

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril kritikovali su danas, u susretu u Moskvi, stav srpskog rukovodstva o Kosovu.

"Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu", rekao je srpski patrijarh u susretu, u rezidenciji ruskog patrijarha.

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je da se slaže sa stavom poglavara SPC, Svetog arhijerejskog sabora i Svetog sinoda SPC o Kosovu.

"Mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše, tim pre javno", ukazao je ruski patrijarh.

Poglavar SPC se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji, na poziv poglavara RPC, i predvodi delegaciju SPC koja će učestvovati u obeležavanju 1025 godina krštavanja Rusije.

Patrijarh Kiril je kazao da RPC "bezrezervno podržava pravedan stav SPC" i da je to "zajednički stav".

On je rekao da će nastaviti dijalog sa ruskim, ali i rukovodstvima drugih država, o odbrani stava da Kosovo ostane u okvirima Srbije.
XS
SM
MD
LG