Dostupni linkovi

Od 1.avgusta struja u Crnoj Gori skuplja 2,38 odsto


Struja za crnogorska domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. avgusta biće skuplja 2,38 odsto, najavi je direktor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Novak Medenica.

"Prosječna cijena za potrošača na niskonaponskom nivou sa dvotariFnim mjerenjima, gdje spadaju domaćinstva biće viša 2,38 odsto, što je možda najinteresantnije, odnosno za šta je javnost najviše zainteresovana”, rekao je Medenica novinarima.

Kilovat-čas električne energije bi, prema tom proračunu, trebalo da košta 8,3 euro centa, umjesto 8,13 centi koliko je trenutno prosječna cijena za domaćinstva bez PDV-a.

Struja je, prema ranijim procjenama RAE, na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto.

Medenica je objasnio da se u međuvremenu neki parametri nisu ispunili, kao što su troškovi na koje subjekti ne mogu uticati, fakturisanje realizacije i cijena električne energije iz uvoza, što je bilo drugačije od planiranog i uticalo je na korekcije.

Električna energija je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto i te cijene važiće do kraja mjeseca.

Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđen je rast cijena električne energije od 5,69 odsto, odnosno 5,1 odsto kao prosjek za sve potrošače.
XS
SM
MD
LG