Dostupni linkovi

Veljović zatražio smenu Dikića: Kap koja je prelila čašu


Bratislav Dikić
Bratislav Dikić
Direktor policije Milorad Veljović zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da smeni komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, nakon što je jedan pripadnik te jedinice uhapšen pod sumnjom da je počinio dvostruko ubistvo. Nije se dugo čekalo na Dačićev odgovor koji kaže da će prihvatiti zahtev za razrešenje Dikića. Mediji već neko vreme pojedine pripadnike Žandarmerije dovode u vezu sa određenim kriminalnim radnjama.

„Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu žuči“, ovako je direktor policije Milorad Veljović objasnio zahtev za smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića o kojoj se već mesecima unazad spekulisalo. Veljović je rekao da je zatražio smenu zbog monstruoznog ubistva u jednom selu kod Jagodine jer je zbog sumnje da je ubio pa spalio dvojicu mladića priveden jedan pripadnik Žandarmerije.
Milorad Veljović
Milorad Veljović

Odmah po Veljovićevom javnom obraćanju ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je će prihvatiti zahtev za razrešenje Dikića.

"Potpisaću zahtev, ne ulazeći u razloge za razrešenje", rekao je Dačić.

Direktor policije Milorad Veljović nakon zahteva za smenu Dikića kaže da ni ranije nije hteo da komentariše izvesne događaje u Nišu, gde su, prema izveštajima medija, neki pripadnici Žandarmerije bili umešani u brojne kriminalne radnje i da neće da se meša u rad Sektora unutrašnje kontrole, ali da je poslednji događaj kap koja je prelila čašu.

„Ni jedan pojedinac, bio on načelnik uprave, direktor policije, komandant odreda ili komandant Žandarmerije ne sme biti iznad sistema, iznad ove države. Smatram da je moj predlog da se smeni komandant Žandarmerije u ovom trenutku rešenje za izlazak iz ove situacije, ali to mora biti putokaz i drugim starešinama da ne smeju da se bave drugim stvarima, nego da moraju da vode računa šta se dešava u njihovim jedinicama, a ne da se bave kadrovskim problemima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i direkciji policije. I ja na ovome neću stati, po cenu bilo čega,“ naveo je Veljović.

Sam Bratislav Dikić je, u minutima pre nego što je zahtev za njegovu smenu i javno objavljen samo kratko rekao da je na terenu i da o tome ne zna ništa. Pojedini mediji su optuživali Dikića i da u Žandarmeriji namerava da formira Odred za specijalne namene od 615 pripadnika koji bi delovao po uzoru na nekadašnju jedinicu za specijalne operacije (JSO).

"Očigledno je da nekome smeta moj starosrpski način ophođenja i moje izjašnjavanje kao Srbina u svojoj i našoj zemlji Srbiji. Doći će vreme kada će se i to promeniti", izjavio je Dikić beogradskim medijima nakon što je objavljen zahtev za smenu.

Pitanje autoriteta

S obzirom da su mediji pojedine pripadnike jedinice, koju Dikić vodi, dovodili u vezu sa reketiranjem, ucenama, zelenašenjem, neovlašćenim prisluškivanjem, Filipa Švarma, urednika nedeljnika „Vreme“ i autora dokumentarnog serijala o JSO ovakav zahtev direktora policija ne iznenađuje.

„Dikić se već duže vreme proziva po medijima. Ima tu raznih stvari koje prate Žandarmeriju, nekih istraga i sličnih stvari... Očigledno je Žandarmerija postala „država u državi“ i ovaj težak zločin koji se sada dogodio, na neki način ukazuje da u Žandarmeriji prilike nisu idealne i mislim da je to „tačka na i“ koja vodi ka zahtevu za smenu komandanta Žandarmerije“, ocenjuje Švarm.

O smeni Dikića se već dugo spekulisalo u javnosti što potvrđuju i reči premijera i ministra policije Ivice Dačića u jednoj tv emisiji u nedelju.

„Evo, danas me je on zvao da me pita da li je to tačno, pošto je objavljeno u medijima. Nisam dobio predloge za tako nešto, a u narednom periodu ta tema svakako može da bude na dnevnom redu“, rekao je Dačić tada.

Dikić je nedavno privukao pažnju i pokaznom vežbom Žandarmerije koja je bombastično reklamirana u tv spotovima i na bilbordima kojima je dominirala poruka ”Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju”. Sam Dikić je prilikom javnih nastupa uvek demantovao sve navode o njemu i Žandarmeriji.

Direktor policije Milorad Veljović je još 2011. tražio izveštaj Sektora unutrašnje kontrole o radu Žandarmerije zbog dešavanja u Nišu.

„Ja ni dan danas, kao direktor policije, nisam dobio izveštaj Sektora unutrašnje kontrole šta se dešavalo i šta se dešava u Nišu. Nisam siguran, ali mislim da je taj slučaj rešen što pre, da se ovaj događaj ne bi ni desio“, rekao je Veljović.

Novinar Filip Švarm smatra da posle zateva direktora policije, Dikić teško može ostati na položaju komandanta Žandarmerije.

„U ovom slučaju je u pitanju autoritet direktora policije Veljovića i ukoliko smena ne bude izvršena, ukoliko Dikić ne bude smenjen, Veljovićev će autoritet da opadne, ali se to čini malo verovatnim pošto u Veljovića poverenje imaju najviši faktori u ovoj državi. Dakle, mislim da u ovom slučaju Dikić teško da može opstati na položaju komandanta Žandarmerije“, zaključuje Švarm.

Bez obzira na sve direktor policije je istovremeno pohvalio Žandarmeriju navodeći da je to jedna odlična jedinica i da ne veruje da će se poslednja dešavanja odraziti na njen rad.

"Koliko ja znam, stanje u Žandarmeriji je redovno. Ponašanje pojedinaca ne može da bude merilo rada Žandarmerije, to je jedna odlična i sposobna jedinica i nijedan pojedinac njen rad ne može da ugrozi", rekao je Veljović.
XS
SM
MD
LG