Dostupni linkovi

Snowden zvanično zataržio azil od Rusije


Edward Snowden
Bivši saradnik američke obavještajne agncije NSA Edward Snowden podnio je danas zvaničan zahtev za privremeni azil u Rusiji, saopštio je poznati ruski advokat Anatolij Kučerena.

Kako prenose ruski mediji, zvanični Kremlj razmatra njegov zahtev i mogao bi uskoro da mu izda dozvolu za to da iz tranzitne zone aerodroma "Šeremetjevo" stupi na teritoriju Ruske Federacije, kao i da mu omogući slobodu kretanja u zemlji.

"Snowden me je pitao za savjete vezane za važeće zakone u Rusiji. Sve sam mu objasnio", rekao je ranije Kučerena.

"Zahtev je poslat ruskim vlastima", rekao je Kučerena nakon današnjeg susreta sa Snowdenom koji je na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo" skoro cio mjesec.

U međuvremenu, izvori u ruskoj Federalnoj službi za migracije (FMS) saopštili su da bi zahtev odbjeglog bivšeg saradnika CIA Edwarda Snowdena za privremeni azil koji je danas predao FMS mogao da bude razmatran maksimalno tri mjeseca, a za to vrijeme biće mu izdat dokument na osnovu kojeg će moći da boravi u Rusiji, prenosi Itar-tass.

Ruska agencija za sada nije dobila zvaničnu potvrdu za to u FMS.

Kako je navedeno na sajtu ove službe privremeni azil podrazumijeva "svojevrsni humanitarni status" ili odloženu deportaciju.

"U slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev izdaje se potvrda o dodjeljivanju privremenog azila na teritoriji Ruske Federacije. U slučaju negativnog odgovora moguće je podnošenje žalbe. Privremeni azil se odobrava na godinu dana i može se svake godine produžavati za 12 mjeseci", naveden je na sajtu FMS.

FMS ima tri Centra za lica koja traže privremeni azil, kapaciteta 180 mjesta.
XS
SM
MD
LG