Dostupni linkovi

Belfast: U novim sukobima sedam ozlijeđenih policajaca


U nasilja koje u Belfastu traje drugu noć zaredom, a pokrenuli su ga protestantski prosvjednici, ozlijeđeno je sedam policajaca, rekao je glasnogovornik sjevernoirske policije.

Prethodne su večeri u nasilju i sukobima ozlijeđena 32 policajaca i jedan politički dužnosnik. U noći na subotu policija je uhitila 11 prosvjednika, a prethodnu večer njih 22.

Mladi protestanti koji su nosili kapuljače, a neki su se maskirali i isticali britanske zastave, napali su policajce Molotovljevim koktelima, kamenjem i bocama. Policija je odgovorila gumenim mecima i vodenim topovima.

Više od 600 policajaca stiglo je iz Engleske u Sjevernu Irsku, kako bi pomogli kolegama u sprječavanju incidenata koji prate paradu 12. srpnja, a kulminiraju protestantskim mimohodom koji organizira Oranski red.

Tisuće probritanskih protestanata svako ljeto marširaju u Sjevernoj Irskoj i to redovito izaziva sektaško nasilje jer katolici, od kojih mnogi žele ujedinjenje s Republikom Irskom, njihove marševe smatraju provokacijom. Nasilje između tih vjerskih skupina povremeno izbije i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. kojim su, nakon tri desetljeća, uglavnom riješeni problemi u Sjevernoj Irskoj. Belfast je i danas uglavnom podijeljen vjerski i nacionalistički.

Šef policije Matt Baggott nasilje opisuje kao šokantno i sramotno. Policajci su zadobili ozljede po glavi, očima i nogama.
XS
SM
MD
LG