Dostupni linkovi

Pripadnici službe unutrašnje bezbednosti počeli su danas da ispituju svrgnutog predsednika Egipta Mohameda Morsija i ostale članove Muslimanskog bratstva.

Ispitivanje je deo predistražnog postupka sa ciljem da se utvrdi da li su pripadnici Muslimanskog bratstva dobijali pomoć od stranih grupa, kao što su libanski Hezbolah i palestinski Hamas.

Morsijevo ispitivanje je usledilo pošto su izvori iz suda saopštili da novi glavni egipatski tužilac razmatra privatne tužbe protiv Morsija i ostalih članova Muslimanskog bratstva, prema kojima se svrgnuti predsednik tereti za "špijunažu", loše ekonomsko vodjenje zemlje i pružanje podrške za nasilje prema učesncima antivladinih protesta.

Egipatska vojska je 3. jula, posle višednevnih antivladinih protesta u kojima je poginulo desetine ljudi, suspendovala Ustav, smenila Morsija i najavila održavanje preveremenih predsedničkih izbora.

Privremeni predsednik Egipta Adli Mansur izdao je dekret kojim se nove vlasti obavezuju da se najkasnije početkom 2014. održe parlamentarni
izbori. Posle toga trebalo bi da bude saopšten datum predsedničkih izbora.
XS
SM
MD
LG