Dostupni linkovi

Železnice Srbije platile oko pet miliona evra penala


Železnice Srbije su platile oko pet miliona evra penala po raznim osnovama zbog nepovlačenja odobrenih kredita, iz vremena prethodnog rukovodstva tog preduzeća, kaže generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

Zbog velikog kašnjenja u ranijem periodu železnice su samo ove godine platile oko 850.000 evra penala. Na primer, zbog kašnjenja u realizaciji više kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) morale su da plate 3,5 miliona evra na ime penala u prethodne tri godine.

Kako je Simonović rekao Tanjugu, srpske železnice su u prethodnom periodu od ukupno 375 miliona evra kreditnih sredstava EBRD i Evropske investicione banke (EIB) do sada utrošile svega oko 66 miliona evra ili samo 17,6 odsto. Od tog iznosa, novo rukovodstvo srpskih železnica je u prethodnih šest meseci već povuklo više od 21 milion evra.

Novo poslovodstvo železnica je maksimalno ubrzalo realizaciju svih kredita kako bi sustiglo kašnjenja, ali žalosno je da sada imamo situaciju da ne samo da nisu rekonstruisane pruge i nabavljeni novi vozovi već se i plaćaju kazne, ocenio je Simonović.
XS
SM
MD
LG