Dostupni linkovi

U samo tjedan dana euro skočio s 1,28 na 1,32 dolara


Na valutnim su tržištima prošloga tjedna zabilježene velike oscilacije tečajeva, pa je početkom tjedna cijena eura pala ispod 1,28 dolara, da bi polovicom tjedna dosegnula 1,32 dolara, najvišu razinu u tri tjedna. Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 1,3065 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, i to za 2 posto, na 99,20 jena. I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena skliznula 0,1 posto, na 129,80 jena. Početak tjedna nije najavljivao takav razvoj situacije. Na temelju očekivanja da će američka središnja banka već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne mjere, dolar je jačao, pa je tečaj eura skliznuo na samo 1,2755 dolara, najnižu razinu u tri mjeseca.

Međutim, situacija se naglo promijenila u srijedu, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će američka središnja banka još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politike jer je stanje na tržištu rada i dalje slabo. S druge strane, jedinstvena europska valuta našla se u drugoj polovici tjedna pod pritiskom zbog izjave dužnosnika Europske središnje banke Petera Praeta da će ECB zadržati ključne kamatne stope na postojećim razinama ili ih čak dodatno smanjiti, sve dok inflacija bude umjerena.
XS
SM
MD
LG