Dostupni linkovi

Mursijeve pristalice marširale ulicama Kaira


Desetine hiljada Egipćana marširalo je ulicama Kaira u ranim jutarnjim satima u subotu sa zahtjevom da se svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi vrati na funkciju, ali nije došlo do izbijanja smrtonosnih sukoba poput onih prije sedmicu dana.

Mursijevo Muslimansko bratstvo pozvalo je u petak na "dan marša", deset dana nakon što je vojska svrgnula prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika, a mnogobrojni Egipćani su se okupili u prijestolnici mašući zastavama i uzvikujući slogane u znak podrške Mursiju, javio je Reuters.

Sedmicu dana ranije, slični protesti su postali nasilni kada su se pristalice i protivnici Mursija sukobili u gradovima diljem zemlje. U tim sukobima je poginulo 35 osoba i nastao je raskol između Egipćana.

Nakon ponoći s petka na subotu, velike skupine pristalica Bratstva su i dalje bile na ulicama. U blizini ministarstva odbrane više stotina demonstranata je stajalo iza bodljikve žice i uzvikivalo slogane protiv vojske.

- Ovdje sam da kažem "ne" vojnom udaru i "da" Mursiju, koga smatram legitimnim predsjednikom iako nisam član Bratstva i nisam glasao za njega - rekao je 22-godišnji student Ahmed Adel u centru Kaira.

Vojska negira da je Mursijevo svrgavanje bilo vojni udar, kazujući da je smijenjen kako bi volja naroda bila uslišena nakon što su milioni izašli na ulice krajem juna zahtijevajući njegovu ostavku.
XS
SM
MD
LG