Dostupni linkovi

Snowden traži sastanak s aktivistima za ljudska prava


Trenutno najpoznatiji američki "zviždač" Edward Snowden, bivši savjetnik u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), koji je medijima otkrio razmjere američkog špijuniranja građana i institucija diljem svijeta, uputio je pismo udruženju za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u kojem upozorava da američki dužnosnici vode kampanju kako bi ga spriječili u dobivanju azila.

U pismu objavljenom na njegovom Facebook profilu, Snowden poziva udruženja za ljudska prava da se s njim sastanu na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kako bi s njima razgovarao o "sljedećim koracima" koje bi trebalo poduzeti u njegovoj situaciji.

U posebnoj poruci Reutersu, Snowden je potvrdio da će se sastanak održati, ali da će biti zatvoren za novinare. Planira, kako je kazao, obratiti se medijima kasnije.

Osjećam se iznimno sretnim što uživam i prihvaćam podršku i azil iz hrabrih zemalja diljem svijeta. Te zemlje imaju moju zahvalnost...Na nesreću, posljednjih sedmica svjedoci smo nezakonite kampanje od dužnosnika u američkoj vladi koji mi osporavaju pravo na prihvaćanje azila koje mi je zajamčeno člankom 14. Deklaracije o ljudskim pravima.

Razmjer prijetećeg ponašanja je bez presedana: nikad prije u istoriji se nije dogodilo da su se države dogovorile oko prizemljenja aviona predsjednika druge suverene države, kako bi proveli potragu za političkim izbjeglicom - napisao je između ostalog u pismu Snowden.

Snowden se nalazi na moskovskom aerodromu od 23. juna gdje je stigao iz Hong Konga.
XS
SM
MD
LG