Dostupni linkovi

Uhapšeni direktor KAP-a tvrdi da je Vlada znala za krađu struje


Finansijski direktor Kombinata aluminijuma (KAP), Dmitrij Potrubač negirao je pred osnovnim državnim tužiocem da je sa fabrikom protivpravno prisvojio električnu energiju.

Potrubaču je, kako pišu Dnevne novine, određeno zadržavanje od 48 sati.

Potrubač je pred tužiocem Zoranom Vučinićem i zamjenikom vrhovnog državnog tužioca Veselinom Vučkovićem naglasio da je postojao interni dogovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES). CGES za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, od 22. februara do 25. maja povlači iz evropske interkonekcije nedostajuće količine električne energije.

Finansijski direktor, kako saznaju "Vijesti", kazao je da su svi u trouglu KAP-CGES-Vlada znali da se sa energetskog sistema povlači struja, koja je bila neophodna za održavanje proizvodnje u KAP-u.

Potrubač je uhapšen u srijedu na graničnom prelazu Dobrakovo, na granici Crne Gore i Srbije po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Ivanović.

KAP i Potrubač su, kako se sumnja, krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 22. februara do 25. maja ove godine, protivpravno prisvojili električnu energiju od oko 190,5 hiljada megavat sati (MW/h), vrijednosti 9,64 miliona eura, za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.
XS
SM
MD
LG