Dostupni linkovi

Usaglašeni amandmani na Ustav Crne Gore


Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usaglasio je prijedlog amandmana na Ustav, po kom će se vrhovni državni tužilac u prvom krugu birati dvotrećinskom većinom, a u eventualnom drugom krugu sa tri petine glasova.

Članovi Odbora danas su podrškom tri četvrtine poslanika usaglasili radnu verziju teksta prijedloga amandmana u dijelu pravosuđa, koju će uputiti poslanicima na konačno izjašnjavanje 31. jula.

Predsjednik Odbora Ranko Krivokapić rekao je novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice da su Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora podržale amandmane, dok Demokratski front nije.

"Samo prvi put biramo vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom u prvom glasanju, tropetinskom u drugom, a u idućim vremenima, to treba da bude model koji je suštinski bio inovativan i konkretan za Crnu Goru, model Venecijanske komisije", rekao je Krivokapić, koji je i predsjednik Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je ranije, na dijelu sjednice koji je bio otvoren za javnost, pojasnio da je ovakav prijedlog izraz stvaranja zajedničkog povjerenja u postupak izbora vrhovnog državnog tužioca.
XS
SM
MD
LG