Dostupni linkovi

Evropska unija revidira pomoć Egiptu zbog nasilja


Majkl Man, portparol Ketrin Ešton
Majkl Man, portparol Ketrin Ešton
Evropska unija je danas objavila da preispituje svoju pomoć Egiptu i osudila višednevno nasilje u toj zemlji.

"Nastavljamo razgovore s našim egipatskim partnerima" i "ne nameravamo da promenimo naš sistem podrške toj zemlji", rekao je novinarima predstavnik šefice diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton.

Ipak, "to (promena) može da se desi", ali "za sada ćemo nastaviti da pružamo pomoć uspostavljanju demokratije", rekao je Majkl Man.

"Mi stalno razmatramo pomoć Egiptu, ali, zavisno od situacije, možemo da je promijenimo", ukazao je on.

Portparol je rekao da EU ne pruža podršku budžetu egipatske države - jer nema napretka u reformama, već pomaže nevladine organizacije i civilno društvo.

EU je planirala da Egiptu 2012-2013. godine da skoro pet milijardi eura kredita i donacija. Majkl Man je ukazao da je princip "više za više" - više novca kada ima napretka ka demokratiji.

Man je izrazio "veliku zabrinutost" EU zbog smrtonosnog nasilja jutros u Egiptu i rekao da EU očekuje da "politički proces protiče mirno".

Više od 40 pristalica predsjednika Mohameda Morsija, zbačenog prošlonedeljnim pučem, jutros je poginulo u pucnjavi u Kairu, a Muslimansko bratstvo je potom pozvalo na "ustanak" protiv vojske i nove vlasti koju ona postavlja.

Naglasivši da će EU, preko svoje delegacije, nastaviti kontakte sa svim strankama, uključujući i Muslimansko bratstvo, Man je rekao da je EU spremna da pošalje i "političku misiju" u Kairo "kad dođe trenutak za to".
XS
SM
MD
LG