Dostupni linkovi

Josipović:Pelješki most neće biti na štetu BIH


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Pelješki most jedna od opcija koje u Hrvatskoj razmatraju da povežu hrvatski teritorij.

On se mnogima kod nas u Hrvatskoj čini najboljom varijantom i na tome se ozbiljno radi.Hrvatska vlada na tome radi.Pitanje je finansiranja i mi s EU razgovaramo o tome da li je taj most isplativ i najbolje rješenje i na koji ćemo ga način finansirati - kazao je Josipović nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je razgovarano i o Pelješkom mostu.

Smatramo to primarno našim pitanjem kako ćemo povezati naš teritorij - dodao je.

Ali, s druge strane, kazao je da su u Hrvatskoj svjesni obaveze i da Bosni i Hercegovini osiguraju nesmetani pristup moru i obali.

Sva moguća gradnja koja bude vezana za Pelješki most će biti takva da ni u čemu ne ograničava BiH - kazao je Josipović.

U BiH smo svjesni potrebe da se povežu dva dijela teritorije Hrvatske koja su sada, sticajem okolnosti, granicom kod Neuma 12 kilometara širine prekinuta - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Dakle, dodao je on, neće BiH odlučivati da li je to Pelješki most ili neki drugi način, nego će Hrvatska odlučivati.

Ali smo spremni da kažemo i Evropskoj uniji da ova dva dijela Hrvatske treba povezati i da je to sada problem i EU, a ne samo Hrvatske. Dakle, neće biti problema kada je u pitanju BiH, pod uslovom koji je predsjednik Josipović već rekao, da se obezbijedi nesmetan pristup otvorenom moru iz Bosne i Hercegovine, kazao je Radmanović.
XS
SM
MD
LG