Dostupni linkovi

Ulaz na Vrelo Bosne od augusta košta dve marke


Ulaz na poznato sarajevsko izletište Vrelo Bosne trebao bi se početi naplaćivati od augusta. Cijena ulaznica će biti do 2 KM, u zavisnosti od kategorijem javlja portal klix.ba.

"Završavamo tehničke pripreme zatvaranja prostora. Naplaćivat će se ulaz u sami nukleus Vrela Bosne, koji će biti ograđen, a Velika aleja i ostali dijelovi će i dalje biti besplatni. Naglašavam da ovo radimo prema odluci resoronog ministarstva, jer je prostor postao preopterećen i moramo ga rasteretiti jer je vodozaštitna zona", rekao je za Klix.ba Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Delić ističe kako je Vrelo Bosne, za razliku od prijeratnog vremena, sada vodozaštitna zona, koja ima vodozahvat Bosna, s kojeg se Sarajevo snabdijeva vodom za piće. Također, u zemljama iz okruženja svaki prilaz ili ulaz u takvu zonu se naplaćuje.

"Sredstva se neće koristiti za plate uposlenika, već za poboljšanje sadržaja na samom prostoru Vrela Bosne. Uložit ćemo u sanaciju Velike aleje, stazu za šetanje, poboljšanje kvaliteta fijakerskog saobraćaja i slično. Sve je manje sredstava u budžetu da bismo mogli raditi ovakve poduhvate te ćemo na ovaj način poboljšati ponudu", rekao je Delić.

Ulaz će i dalje biti besplatan za djecu predškolskog uzrasta, invalide, stručne institucije i lokalno stanovništvo. Za ostale kategorije cijena će se biti od 1 do 2 KM.
XS
SM
MD
LG