Dostupni linkovi

El Baradej: Uključiti Muslimansku braću u politiku


Vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej založio se za ulazak pokreta Muslimanska braća u političku budućnost Egipta, u intervjuu medijima koji je dao pre nego što njegova kandidatura za premijera nije dobila zeleno svetlo.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir - El Baradej je rekao, za nemački "Špigl", da pripadnike Muslimanske braće svrgnutog predsednika Mohameda Morsija ne treba tretirati kao kriminalce.

"Zalažem se za uključenje Muslimanske braće u proces demokratizacije", rekao je on.
"Niko ne treba da bude doveden pred sudiju bez ubedljivih razloga. Prema bivšem predsedniku Morsiju treba da se dostojanstveno ophodi", rekao je El Baradej i dodao da su takvi principi "preduslovi za nacionalno pomirenje".

On je pozvao nemačku vladu da poštuje odluku o svrgavanju Morsija, nakon što je Berlin kritikovao taj potez.

Egipatsko predsedništvo saopštilo je u subotu uveče da vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej nije zvanično imenovan za premijera, nakon što je nekoliko zvaničnih izvora reklo da će on biti postavljen na tu funkciju.

Vojska je u sredu smenila demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija, a njegov pokret Muslimanska braća započeo je proteste u kojima je 36 ljudi poginulo, dok je više od hiljadu povređeno.
XS
SM
MD
LG