Dostupni linkovi

Nastavlja se protest "Spasimo nauku"


Organizatori protesta "Spasimo nauku" saopštili su da nastavljaju sa protestom jer smatraju da su "neprihvatljivi" zvanični odgovori Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na njihove zahteve.

U saopštenju je ocenjeno da "odgovori ne sadrže konkretne i konstruktivne predloge mera na osnovu kojih je moguće spasiti nauku u Srbiji".

"Odgovori Ministarstva na naše zahteve su bez neophodnih garancija, rokova i plana kojim bi se zahtevi ispunili", navode organizatori protesta.

Oni ističu i da opširno opisivanje teškog trenutnog stanje i pukih želja ne smeju biti izgovori za nerešavanje problema.

"Konstatujemo da naši zahtevi nisu ispunjeni. Zbog toga nastavljamo protest do ispunjenja svih zahteva", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, zahtev da se nivo ovogodišnjih osnovnih sredstava za rad podigne, po istraživaču, na 50 odsto vrednosti iz 2010. godine Ministarstvo bi da reši isplatom duga iz 2012. godine i kreditom. Organizatori protesta ističu da je "ideja" da se već isplaćenim dugom iz 2012. godine formalno opravdaju osnovna sredstva za rad u tekućoj godini neprihvatljiva i skandalozna.

Organizatori protesta kažu i da na zahteve za ostavku ministra Žarka Obradovića i hitan sastanak sa predsednikom vlade Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem nisu dobili nikakav odgovor.

Članovi Sindikata naučno istraživačke delatnosti Srbije održali su 2. jula protest, a tom prilikom su u Ministarstvu prosvete dobili obećanja da rebalansom neće biti smanjenja novca za projekte i plate.
XS
SM
MD
LG