Dostupni linkovi

Makedonija: Nismo prekršili pravila


Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski kaže da je Makedonija postupila u skladu s pravilima CEFTE kod ograničenja uvoza pšenice i brašna iz Srbije.

Dimovski tvrdi i da eventualna zabrana izvoza makedonskih vina u Srbiju ne bi ugrozila plasman na nova evropska tržišta.

"Nadamo se da će Srbija promeniti svoj stav, mi smo izvestili Srbiju da ćemo stopirati uvoz brašna i pšenice. Odluku o ovome je donela vlada na preporuku Ministarstva poljoprivrede zbog obaveze institucija da zaštite domaću proizvodnju i prema CEFTA ugovoru koji predviđa ovakve mere kada dođe do poremećaja na domaćem tržištu", rekao je Dimovski.

On tvrdi da je postupljeno u skladu sa ta dva dokumenta i da imaju "ozbiljne argumente".

"Ne znam da li i druga strana raspolaže s argumentima, ali moraće da objasni. Stanje na tržištu je dramatično, ne možemo da dozvolimo da ceo sektor padne na kolena zato što neko smatra da na osnovu liberalnog tržišta može da prodaje samo svoju robu", kazao je Dimovski.

On je podsetio da je lane uvezeno 44.000 tona brašna i oko 55.000 tona pšenice, a ove godine, do uvođenja mera, uvezeno je 27.000 tona brašna od kojih samo u poslednjih deset dana 7.000 tona .

"Vlada i Ministarstvo već su napravili ustupke za regularni otkup među kojima i finansijsku podršku od 10,7 miliona evra za mlinarski sektor, sa minimalnom kamatom od tri odsto i veći limit do 500.000 evra po subjektu. Ovom politikom štitimo i proizvođače pšenice i mlinare,a obezbeđuje se i zdrava hrana za domaće potrošače", kazao je resorni ministar.
XS
SM
MD
LG