Dostupni linkovi

Egipat: Prepreke oko premijera


Imenovanje liberalnog egipatskog političara Mohameda ElBaradeia za privremenog premijera naišlo je jučer na prvu prepreku dok prijelazne vlasti koje podržava vojska pokušavaju uspostaviti red nakon prosvjeda islamista u kojima je bilo žrtava.

Državni mediji javili su kako bi 71-godišnji dobitnik Nobelove nagrade i bivši šef UN-ove nuklearne agencije mogao biti imenovan za privremenog premijera. Glasnogovornik predsjedništva, međutim, govoreći odmah nakon ponoći rekao je kako ima nekoliko mogućnosti za taj položaj te da predsjedništvo mora uzeti u obzir oporbu protiv ElBaradeia. On nije spominjao druge kandidate i rekao je kako nema određenog datuma za imenovanje privremenog premijera.

Ultrakonzervativna Stranka Nour, druga po veličini egipatska islamistička sila, rekla je kako se protivi ElBaradeiu te zaprijetila da će povući svoju potporu vojnom zbacivanju predsjednika Mohameda Mursija do kojega je došlo u srijedu i koje je potaknulo krvave nerede.

Gubitak potpore Noura bitno bi oslabilo poziciju vojske uklonivši bilo kakvu islamističku potporu procesu tranzicije kojoj se žestoko protivi Mursijevo Muslimansko bratstvo.

Riskirajući daljnje sukobe Muslimansko bratstvo, najveća islamistička sila u Egiptu, pozvalo je na nastavak prosvjeda u nedjelju.

Najmanje 35 ljudi poginulo je u petak i subotu u sukobima protivnika i pristaša Mursija te snaga sigurnosti u Kairu, Aleksandriji i drugdje u nasilju koje je moćna egipatska vojska jedva mogla obuzdati.
XS
SM
MD
LG