Dostupni linkovi

Island: Parlament odbio raspravljati o zahtjevu Snoudena za državljanstvo


Pokušaj bivšeg službenika Centralne obavještajne agencije /CIA/ Edvarda Snoudena da dobije državljanstvo Islanda danas je propao, jer su poslanici glasali da ne diskutuju na tu temu prije ljetne pauze.

Poslanik u parlamentu Islanda Birgita Jonsdotir iz redova opozicije, rekla je danas da je šest njenih kolega iznijelo prijedlog da se Snoudenu odobri državljanstvo nakon što su njegov zahtjev dobili preko "Vikiliksa".

Međutim, većina poslanika bila je protiv da se omogući iznošenje ovog prijedloga na dnevni red prije odlaska na ljetnu pauzu. Parlament će ponovo zasjedati u septembru.

"Snouden je zvanično zahtijevao državljanstvo, ali ništa od toga jer to pitanje neće biti izneseno ni na glasanje", rekla je Jonsdotir agenciji Rojters.

U pismu, koje je datirano na 4. jul i objavljeno internet blogu Jonsdotirove, Snouden navodi da ga je njegova vlada ostavila bez državljanstva jer mu je poništen pasoš nakon odlaska iz SAD i objavljivanja informacija o tajnim programima za praćenje telekomunikacija.

On je zatražio azil u više od 20 zemalja, ali većina, uključujući Island, navodi da on mora biti na njihovoj teritoriji da bi zahtjev bio odobren.

"Cijenim Island, tu malu ali značajnu zemlju u svjetskoj zajednici koja iskazuje hrabrost i posvećenost svojim zakonima i idealima", naveo je Snouden u pismu.

Prema isladskom zakonu, parlament može odobriti državljanstvo strancima, koje se može obično dobiti putem naturalizacije nakon određenog perioda života u toj državi.
XS
SM
MD
LG