Dostupni linkovi

Rusko tužilaštvo traži šest godina zatvora za blogera Navalniju


Navalni sa suprugom Julijom danas na sudu
Rusko državno tužilaštvo zatražilo je šest godina zatvora za poznatog opozicionara i blogera Alekseja Navalnija povodom optužbe za proneveru.

Navalni je optužen za pronevjeru imovine u državnoj svojini u drvnoj kompaniji "Kirovles" i tužilaštvo ga smatra krivim i zatražilo je zatvorsku kaznu, rekao je danas državni tužilac Sergej Bogdanov u Okružnom sudu Leninski u Kirovu, prenijela je agencija Itar Tass.

"Tražim od suda da presudi da je Aleksej Navalni kriv i da ga osudi na šest godina zatvora i novčanu kaznu od jedan milion rubalja", rekao je Bogdanov je pred sudom u Kirovu na 550 kilometara severoistočno od Moskve.

Navalni (37) je na sudu bio sa suprugom Julijom i negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"I dalje se nadam sve će biti u redu", rekao je Navalni novinarima u pauzi koji je optužen za proneveru 16 miliona rubalja (482.000 dolara) drvne firmi u Kirovu kojoj je bio savetnik u 2009. dok je radio za regionalnog guvernera.

Navalni je poznati bloger koji se bori protiv korupcije i koga veći deo opozicije smatra za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije, navodi britanski Indipendent, a Rojters dodaje da je zatraženih šest godina zatvora ima za cilj da ga zadrže u zatvoru pošto prodju naredni predsednički izbori 2018. u Rusiji.

Poznati ruski bloger pomogao je u organizaciji najvećih protesta u Rusiji protiv Putina od kada je prvi put došao na vlast u 2000. i najistaknutiji je lider opozicije kome se sudi u post-sovjetskoj Rusiji.
XS
SM
MD
LG