Dostupni linkovi

Smanjena recesija u eurozoni na kraju drugog kvartala


Recesija u eurozoni popustila je na kraju drugog tromjesečja, ulijevajući nadu da bi ekonomija u zoni primjene jedinstvene evropske valute mogla ponovo zabilježiti rast u drugoj polovini godine, pokazali su podaci Markita.

Konačni indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u junu na 48,7 bodova, sa majskih 47,7 bodova. Time je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka ipak snizila njegovu početnu vrijednost od 0,2 indeksna boda, prenosi Biznis.ba.

Ukupni PMI je za privatni sektor eurozone tako porastao treći mjesec zaredom i dostignuo je najvišu vrijednsot u 15 mjeseci, iako se i dalje drži ispod nivoa od 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti.

“Recesija u eurozoni protegnula se i na rekordno sedmo uzastopno tromjesečje. Ipak, može se zaključiti da se regija stabilizuje i da je na dobrom putu da ponovo zabilježi rast aktivnosti u drugoj polovini godine”, saopštili su iz Markita.

Najviše ohrabruje podatak da su aktivnosti u španskoj ekonomij zabilježile najblaži pad u dvije godine.U Italiji su se smanjile najblažim tempom od septembra 2011. godine, a u Francuskoj od prošlogodišnjeg avgusta.

Iz Markita su upozorili da je s obzirom na vrlo slabašan rast u Njemačkoj teško identifikovati istinske pokretače rasta, što znači da će njegov tempo u cijeloj eurozoni vjerovatno ostati prigušen dok se poslovna klima značajnije ne poboljša, a nezaposlenost ne počne padati sa sadašnje alarmantne rekordne razine od 12,2 odsto.
XS
SM
MD
LG