Dostupni linkovi

Crna Gora:Novi graditelj autoputa Bar- Boljari Kinezi


Gradnja autoputa Bar – Boljari, koji se u Crnoj Gori najavljivao kao posao vijeka, dodijeljena je kineskoj Kompaniji za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC), koju podržava Exim banka, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je ponuda CCCC, koja se odnosi na izgradnju prioritetne dionice Smokovac - Mateševo, prvorangirana i da će pregovori sa predstavnicima te kompanije biti nastavljeni.

Ponudu vrijednu oko 809 miliona eura dostavila je Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), kćerka kompanija CCCC, specijalizovana za gradnju puteva i koja ima predstavništva u 43 države svijeta.

Kinezi su već tri godine intenzivno zainteresovani za posao čija vrijednost se procjenjuje na oko dvije milijarde eura.

Brajović je naveo da će Vlada nastaviti pregovore i sa Exim bankom i da će, što se tiče finansijskih uslova, biti povlašćeni. Rok otplate će biti 20 godina.

Za izgradnju autoputa interesovanje je, osim kineskih kompanija, pokazao i američko-turski konzorcijum (Bechtel) Enka, a ponudu je krajem maja dostavio i turski konzorcijum Dogus Gulsan.

Exim banka je Vladi nedavno ponudila povoljnije uslove finansiranja nego ranije. .

Priča o gradnji autoputa u Crnoj Gori počela je u martu 2009. godine, kada su na tender ponude dostavila tri konzorcijuma i jedna kompanija.Prvi graditelje je trebalo da bude hrvatski Konstruktor.

Jendom su početak radova, koji do sada nijesu pokrenuti svečano otvorili tadašnji premijeri Hrvatske i Srbije Jadranka Kosor i Mirko Cvetković zajedno sa Milom Đukanovićem predsjendikom crnogorske Vlade.
XS
SM
MD
LG