Dostupni linkovi

Asad:Opozicija nije uspjela da me sruši


Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da su njegovi protivnici "iskorisiti sva raspoloživa sredstva", ali da nisu uspjeli da obore njegovu vlast.

Asad je ovo izjavio u vrijeme kada se sirijske opozicione figure, koje imaju podršku zapada, okupljaju u Turskoj na razgovorima o izboru novog rukovodstva.

Sirijski predsjednik je u intrevjuu državnom listu "Al tavra" odbacio ideju da je ono što se dešava u Siriji više od dvije godine revolucija i insistirao da je riječ o zavjeri zapadnih država i pojedinih arapskih zemalja radi destabilizacije njegove zemlje.

Asad je pohvalio masovne proteste Egipćana protiv islamističkog lidera Muhameda Morsija i rekao da njegovo svrgavanje označava kraj "političkog islama".

"Države koje su u zavjeri protiv Sirije iskoristile su sva svoja sredstva i nije im prostalo ništa osim direktne vojne intervencije", rekao je Asad i dodao da se takva intervencija neće dogoditi.

Sirijska opozicija će na sastanku u Istambulu pokušati drugi put u posljednja dva mjeseca da ujedini svoje redove.

Opozicionu Sirijsku nacionalnu koaliciju čine uglavnom političari koji žive u egzilu i imaju podršku običnih Sirijaca, koji pokušavaju da okončaju treću godinu sukoba u kojima je, prema podacima UN, poginulo najmanje 93.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG