Dostupni linkovi

EU,UN,Rusija zabrinuti zbog situacije u Egiptu


Vioska predstvnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pozvala je na brz povratak demokratiji u Egiptu.

"Pažljivo pratim situaciju u Egiptu i svjesna sam dubokih podjela u društvu, zahtjeva naroda za promjenama i napora da se postigne kompromis", rekla je ona.

Eštonova je apelovala na obje strane da se vrate demokratskom procesu, uključujući održavanje slobodnih i fer predsjedničkih i parlamentarnih izbora i usvajanje Ustava.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je intervencja vojske u Egiptu "zabrinjavajuća".

"Važno je da se uspostavi građanski red u skladu s principima demokratije", ocijenio je Ban Ki Mun, ističući i da su zahtjevi egipatskih demonstranata "legitimni".

Rusija je pozvala sve političke grupe u Egiptu na uzdržanost i djelovanje bez nasilja nakon zbacivanja predsjednika Muhameda Morsija.

"Smatramo da je važno da sve političke snage pokažu uzdržanost i razmotre šire nacionalne interese svojih akcija i dokažu da streme ka tome da riješe teške političke i ekonomske probleme u demokratskom okviru, bez nasilja", navodi se u saopštenju.

Velika Britanija je saopštla da je protiv vojne intervencije da se smijeni vlast i pozvala na stišavanje situacije poslije svrgavanja Morsija.

Predsjednik SAD Barak Obama sinoć je pozvao na brzu obnovu demokratije u Egiptu i izrazio "duboku zabrinutost" povodom odluke egipatske vojske da svrgne predsjednika Morsija i suspenduje Ustav.

On je pozvao egipatsku vojsku da brzo i odgovorno vrati potpunu vlast demokratski izabranoj civilnioj upravi kroz sveoubuhvatan i transparentan proces.

Obama je pozvao sve strane u Egiptu da međusobno sarađuju i apelovao da se vojska ne upušta u "neosnovana hapšenja predsjednika Morsija i njegovih pristalica".
XS
SM
MD
LG