Dostupni linkovi

Ambasador Fišer: Crna Gora neuspješna u borbi protiv korupcije


Crnogorsko pravosuđe nije nezavisno i mora se osloboditi političkog uticaja, ocjenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer.Korupcija je i dalje veliki problem crnogorskog društva, a rezultati u borbi protiv nje su loši, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama ambasador Fišer.

Prema njegovim riječima Upravni sud Crne Gore je pokazao znatnu nezavisnost u nekoliko njegovih odluka.

„Ostali sudski slučajevi su otvorili određene sumnje u nezavisnost pravosuđa. U svakom slučaju, mogućnosti uticaja politike trebalo bi da se isključe ili eliminišu definisanjem primjerenih ustavnih pravila o sastavu pravosudnog i Tužilačkog savjeta, kao i za izbor predsjednika Vrhovnog, Ustavnog suda i Državnog tužioca“, rekao je Fišer.

Na pitanje da li je dovoljno snažna borba u Crnoj Gori protiv korupcije i organizovanog kriminala Fišer je rekao da skorije nije vidio velikog uspjeha u ovoj oblasti.

„Neke od presuda, a na koje smo gledali kao dokaz uspješne borbe s korupcijom i organizovanim kriminalom, pokazale su se kao nekompletne, i bile su poništene od viših sudskih instanci. Ipak, moram napomenuti da se tolerancija javnosti prema korupciji i društvena prihvatljivost koruptivnih praksi smanjila. Smanjio se prag tolerancije za izvršioce ovih djela, a porastao rizik da se počiniocima sudi za izvršeno krivično djelo. Ovo je ohrabrujući početak procesa transformacije i obuhvata cijelo crnogorsko društvo“ naveo je Fišer između ostalog.
XS
SM
MD
LG