Dostupni linkovi

Rusi aktivirali garancije za KAP


Ruska državna VT banka pokrenula je proceduru aktiviranja garancija koje je crnogorska Vlada dala Kombinatu aluminijuma (KAP) ugovorom o poravnanju u iznosu od 60 miliona eura, objavio je Dan.

Radi se o garancijama na 60 miliona eura, za koje je Vlada žirirala vlasniku KAP-a, Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) Olega Deripaske, krajem 2009. godine. Taj kredit je trebalo da se počne vraćati 2016. godine u tri jednake polugodišnje rate.

Prema informacijama Dana, zbog aktiviranja ovih garancija kasniće plata državnoj upravi i javnom sektoru.

Banka je do sada sa računa KAP-a, koji je otvoren u njenoj poslovnici u Moskvi, skidala po dva miliona mjesečno od ove godine. To je prekinuto nakon uvođenja privremenog stečaja, što je za rezultat imalo deponovanje skoro dva miliona vrijednog metala u krugu podgoričke fabrike.

Vlada pokušava da, preko Montenegrobonusa naplati metal, ali to zavisi od Glenkora. KAP, naime, sa ovom kompanijom ima ugovor o prodaji kompletne godišnje proizvodnje.

Vlada je ugovorom o poravnanju iz 2009. godine prihvatila da da državne garancije za ukupno tri kredita Kombinata. Prošle godine je vraćeno 23,4 milionaeura njemačkoj Deutche banci na ime garancija, a trenutno se pregovara sa mađrskom OTP bankom o prolongiranju isplate 49 miliona eura garancija datih vlasniku Kombinata.

Opozicija je ranije tražila da Vlada Crne Gore bez uslova raskine kupoprodajni ugovor o KAP-u s ruskim CEAC-om, dok je Vlada za to da se to učini uz određenu naknadu Rusima. Prema ocjenama u crnogorskoj javnosti, ruski suvlasnik KAP-a veoma nedomaćinski se ponašao u toj fabrici, od njene privatizacije 2005. godine.
XS
SM
MD
LG