Dostupni linkovi

Nova runda tehničkog dijaloga Kosova i Srbije


Delegacije Kosova i Srbije počinju danas novu rundu tehničkih pregovora u Briselu o načinima primene dogovora koje su dve strane postigle na političkom nivou.

Kako piše današnja prištinska Tribuna, jedno od najosetljivijih pitanja na dnevnom redu pregovora biće ukljucivanje srpskih sudija i policajaca na severu Kosova u kosovski sistem.

"Imacemo debatu u kojoj će učestvovati tri strane. Očekuje se da će srpska strana predstaviti listu sudija koje su zainteresovane da se integrišu u institucije. Mi cemo ponuditi naš plan integracije, koji pored kriterijuma i procedure, nudi i kvotu sudija i policajaca koje mozemo da integrišemo", rekla je za dnevnik Tribuna šefica kosovske delegacije i potpredsednica vlade Edita Tahiri.

Tahiri je dodala da "apsorpcioni kapaciteti kosovskih institucija za osnovu imaju zakone Kosova i Ustav po kojima etničika struktura institucija treba da odražava procente koji su određeni za manjine".

Ona je rekla da Priština očekuje da Beograd zakonima reguliše ukidanje paralelnih srpskih sudova na Kosovu. "Takođe, očekuje se da srpska strana do nese odluku da prekine isplate za sudije ilegalnih sudova", kazala je Tahiri.

Pored pravosuđa i policije, u najnovijoj rundi pregovora u Briselu do 8. jula, na dnevnom redu će biti i pitanja izbora i energetike, prenela je Tribuna.
XS
SM
MD
LG