Dostupni linkovi

Obama u Cape Townu i na Robben Islandu


Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u posjetu Južnoafričkoj Republici, u nedjelju boravi u Cape Townu, gdje će posjetiti zatvor na Robben Islandu gdje je Nelson Mandela bio zatočen 18 godina.

Obama bi trebao sletjeti u Cape gdje će predstaviti veliki projekt vrijedan sedam milijardi dolara namijenjenih poboljšanju distribucije struje supsaharskoj Africi. Posjet Robben Islandu ima dodatno značenje s obzirom na to da je otac južnoafričke nacije, 95-godišnjak, hospitaliziran već više od tri tjedna zbog nove plućne infekcije te u kritičnom stanju već nekoliko dana.

Nelson Mandela proveo je šest tjedana na Robben Islandu 1963., a zatim gotovo 18 godina od srpnja 1964. do ožujka 1982. Potom je premješten u druge zatvore u okolici Cape Towna, prije nego što je oslobođen u veljači 1990., nakon što je proveo ukupno 27 godina u zatvorima rasističkog režima apartheida.

Američki predsjednik potom bi se trebao susresti s nekadašnjim anglikanskim nadbiskupom Cape Towna i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Desmondom Tutuom (81) u centru koji je Tutu osnovao kao potporu mladima oboljelima od AIDS-a. Zatim će održati središnji govor afričke turneje na Sveučilištu u Cape Townu, najavljujući plan od sedam milijardi dolara namijenjenih olakšanom pristupu struji u supsaharskoj Africi u trajanju pet godina, nazvan "Power Africa". Power Africa opisana je u Bijeloj kući kao nova inicijativa kojom bi se trebao udvostručiti pristup struji u supsaharskoj Africi.
XS
SM
MD
LG