Dostupni linkovi

Novi iranski predsjednik za smanjenje tenzija


Novi predsjednik Irana Hasan Rohani poručio je da će sprovesti politiku "konstruktivne interakcije" sa svjetskim silama, kako bi izgradio povjerenje i otklonio tenzije, pogoršane zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Rohani, koji će na funkciju stupiti 3. avgusta, poručio je da će Iran voditi politiku usmjerenu na uspostavljanje povjerenja i otklanjanje tenzija sa velikim silama.

"Umjerenost u spoljnoj politici ne znači ni predaju ni konfrontaciju, nego konstruktivnu i efikasnu interakciju sa svijetom", rekao je Rohani u svom prvom televizijskom govoru od kada je izabran 14. juna, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, umjerenosti mora da se "uspostavi ravnoteža između realizma i idealizma".

Iran je u sukobu sa svjetskim silama oko svojih kontroverznih nuklearnih aktivnosti i podrške režimu sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Rohani, koji je osvojio skoro 51 odsto glasova na predsjedničkim izborima i zamijeniće na toj funkciji Mahmuda Ahmadinedžada, nije u govoru direktno pominjao ni jedno od spornih pitanja, već je rekao da će stremiti ka izgradnji povjerenja i ublažiti tenzije nakon što preuzme vlast 3. avgusta.
XS
SM
MD
LG