Dostupni linkovi

U Pretoriji protest zbog Obamine posjete


Oko 200 Južnoafrikanaca protestuje zbog posjete američkog predsjednika Baracka Obame, nedaleko od bolnice oko koje se građani mole za zdravlje bivšeg predsjednika Nelsona Mandele.

Na skupu protiv Obamine posjete okupili su se pripadnici radničkih sindikata, studentski aktivisti i članovi Komunističke partije, ističući da je spoljna politika koju vodi američki predsjednik "arogantna, sebična i represivna", javio je Rojters.

"Očekivali smo više od prvog američkog crnog predsjednika, s obzirom na istoriju Afrike. Razočarao nas je, a mislim da bi se tako osećao i Mandela", rekla je studentkinja Komotso Makola.

Južnoafrički kritičari Obamine politike posebno negoduju zbog toga što on podržava napade američkih bespilotnih letjelica u inostranstvu, u kojima su, kako tvrde, poginule stotine nedužnih civila, kao i to što nije ispunio obećanje da će zatvoriti vojni zatvor Gvantanamo u kojem se nalaze osumnjičeni za terorizam.

Američki predsjednik Barack Obama je danas na putu u Južnoafričku republiku pohvalio najpoznatijeg svjetskog borca protiv aparthejda Nelsona Mandelu, koji se nalazi u bolnici u Pretoriji, ali je pokušao da ublaži očekivanja da će se susresti sa njim.

"Nije mi potrebna prilika za fotografisanje sa njim. Poslednje što želim je da smetam u vrijeme kad je Mandelina porodica zabrinuta za njegovo zdravstveno stanje", rekao je Obama na odlasku iz Senegala, prve stanice na svojoj afričkoj turneji,navodi Rojters.
XS
SM
MD
LG