Dostupni linkovi

HRW:Raseljeno više od dva miliona Tibetanaca


Više od dva miliona Tibetanaca u Kini prisilno je preseljeno posljednjih godina u okviru politike koja se provodi na uštrb njihove tradicionalne kulture i načina života, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW).

Broj raseljenih osoba predstavlja "više od dvije trećine ukupnog stanovništva" Autonomne regije Tibet, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak, prenosi AFP.

Stepen i brzina kojom je ruralno stanovništvo Tibeta reorganizirano politikom masovnog preseljavanja bez presedana su od vremena Maoa - navela je u saopštenju Sophie Richardson, direktorica HRW-a za Kinu.

Tibetanci ne mogu da sudjeluju u koncepciji politika koje radikalno mijenjaju njihov način života, a u ekstremno represivnom kontekstu nemaju nikakvog načina da im se suprotstave - napisala je ona.

Kao potvrda zvaničnim kineskim statistikama, izvještaj navodi da je dva miliona ljudi "preseljeno u nove smještaje između 2006. i 2012. godine".

Osim toga, preseljene su "stotine hiljada nomadskih stočara" u tibetanskim regijama izvan Autnomne regije Tibet.

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, gotovo 6,2 miliona Tibetanaca žive u Kini, od čega 2,7 miliona u autonomnoj regiji.

Organizacija je od marta 2005. do juna 2012. godine obavila razgovore sa 114 Tibetanaca koji žive izvan Kine kako bi izradila ovaj dokument od 116 stranica koji kritizira odsustvo ili manjak konsultiranja s dotičnim stanovništvom, odsustvo odgovarajućih kompenzacija i bijedan kvalitet smještaja.

Kineska vlada je odbacila "neosnovane" zaključke nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku.
XS
SM
MD
LG