Dostupni linkovi

Bundestag danas odlučuje o Srbiji


Bundestag
Bundestag

Nemački parlament danas bi trebalo da se izjasni o pokretanju pregovora o članstvu Srbije u EU što bi moglo da utiče i na konačnu odluku Evropskog saveta.

Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada članica Unije sutra, na osnovu preporuke ministara spoljnih poslova, treba da odluči o početku pristupnih pregovora, a od odluke Bundestaga najviše zavisi da li će mandat za pristupne pregovore opet morati da potvrde lideri ili će to kao i do sada raditi Savet ministara.

Očekuje se da danas poslanici vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu utvrde konačan stav pred zasedanje Evropskog saveta i da odluče da li su saglasni s modalitetom početka pristupnih pregovora Evropske unije i Srbije.

Nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU i koji treba da potvrde šefovi država ili vlada, takođe sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013. (januaru 2014)", što odražava i zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.
XS
SM
MD
LG