Dostupni linkovi

Bela kuća: Moskva ima pravne osnove da protera Snoudena


Bela kuća insistira da postoji jasna pravna osnova za Rusiju da protera odbelog službenika Centralne obaveštajne agencije Edvarda Snoudena, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin odbacio ranije zahteve Vašingtona.

"Iako nemamo nikakav sporazum sa Rusijom o izručenju, ipak postoji jasna pravna osnova za proterivanje Snoudena", rekla je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kejtlin Hajden.

Putin je ranije na konferenciji za novinare sa finskim kolegom Saulijem Ninistom rekao da Rusija može da isporuči kriminalce ili osumnjičene osobe onim zemljama sa kojima ima sklopljen odgovarajući bilateralni sporazum, što nije slučaj sa SAD.

Ruski predsednik je tom prilikom izrazio nadu da situacija u vezi sa Snoudenom neće imati negativne posledice na rusko-američke odnose.

Snouden je pobegao u maju u Hong Kong, neposredno nakon što je britanskom dnevniku "Gardijan" i američkom "Vašington postu" izneo detalje o tajnom programu za nadzor telekomunikacija i podataka sa interneta pod nazivom "Prizma".
XS
SM
MD
LG