Dostupni linkovi

Ministri EU počeli raspravu o Srbiji i KosovuŠefovi diplomatija zemalja Evropske unije počeli su danas na sastanku u Luksemburgu raspravu o Srbiji i Kosovu.

Savet ministara u formatu "opšti poslovi", danas treba da utvrdi stav o pokretanju pregovora o prijemu Srbije u EU i o sklapanju sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, o čemu će konačne odluke doneti vođe EU krajem ove nedelje.

Šefovi diplomatija EU su juče, u formatu Saveta za spoljne poslove kako se navodi u nacrtu zaključaka, preporučili pokretanje ristupnih pregovora sa Srbijom i sklapanje SSP sa Kosovom, pošto ih je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izvestila o "nepovratnom napretku" u primenima sporazuma u dijalogu Beogard - Priština.

U jučerašnjoj raspravi je većina ministara bila za to da početak pregovora sa Srbijom bude decembra ili januara, a bilo je mišljenja i da pregovre treba početi u oktobru, s tim da Evropska komisija prethodno pripremi "okvir" - pravila za pregovore, i zapocne "dubinsko snimanje" evropskih reformi u Srbiji.
XS
SM
MD
LG