Dostupni linkovi

Samaras rekonstruisao krnju Vladu


Konzervativni premijer Grčke Andonis Samaras u ponedeljak je rekonstruisao svoju vladu, i svog preostalog koalicionog partnera - lidera socijalista Evangelosa Venizelosa, postavio za ministra inostranih poslova i potpredsednika Vlade.

Po listi članova novog sastava Vlade, Venizelosov PASOK je ojačao na četiri ministra, dok je u ranijem sastavu koji je trajao godinu dana, imao dva.

Objavljivanju rekonstrukcije je prethodio sastanak Samarasa i Venizelosa koji su, pored dogovora o rekonstrukciji, obnovili koalicioni sporazum kojim obećavaju da će nastaviti reforme po zahtevu stranih poverilaca Grčke, Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Treći i najmanji doskorašnji saveznik u vladi, Dimar, napustio je partnere ne slažući se sa samostalnom odlukom Samarasa od 11. juna da radi uštede zatvori javni RTV servis ERT, uz otpuštanje svih 2.700 zaposlenih, ni sa odlukom Samarasa i Venizelosa da ne sprovedu odluku suda donetu ubrzo potom, kojom se zahteva da ERT ponovo počne da radi.
XS
SM
MD
LG