Dostupni linkovi

General Hart preuzeo komandu NATO štaba u Sarajevu


General Merl Hart, koji je danas preuzeo dužnost komandanta NATO štaba Sarajevo, poručio je da će u fokusu njegovog mandata biti rješavanje pitanja vojne imovine i viškova municije i naoružanja.

Hart je na ceremoniji u bazi Butmir, na kojoj je preuzeo dužnost od generala Valtera Lorda, rekao da će se u narednom periodu fokusirati na dokument Pregled odbrane i na reforme sektora logistike i nabavki.

On je naveo da je 1993. i 1994. godine učestvovao u "vazdušnom mostu" dostavljanja hrane i humanitarne pomoći u BiH i snabdijevanju fancuskih trupa u Sarajevu.

"Cijenim ono što su general Lord i komandant Eufora Diter Hajdeker uradili kao tim na ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Ta saradnja nastaviće se i tokom mog mandata", poručio je Hart.

Komandant Savezničke zajedničke komande u Napulju admiral Brus Klingan zahvalio je odlazećem generalu Lordu, odajući mu priznanja na liderstvu i rezultatima koje je postigao na čelu NATO štaba Sarajevo.

Klingan je izrazio zahvalnost i priznanje NATO-a na podršci BiH međunarodnim bezbjednosnima snagama u Avganistanu, te pozdravio činjenicu da Ministarstvo odbrane radi na NATO integracijskim ciljevima i da deklariše potencijalno raspoložive snage za aktivnosti Partnerstva za mir i operacije odgovora na krize pod vođstvom Sjeveroatlantske alijanse.

Današnjoj ceremoniji primopredaje komande prisustvovale su zvanice iz političkog i vjerskog života i vojno-diplomatskog kora.
XS
SM
MD
LG