Dostupni linkovi

Snouden nije iz Moskve odletio na Kubu


Bivši saradnik američke Nacionalne službe za bezbednost (NSA) Edvard Snouden nije danas odleteo iz Moskve na Kubu, kako su najavljivali ruski mediji, pozivajući se na izvore u ruskim službama bezbijednosti.

"Snouden nije u avionu Aeroflota koji je odleteo na Kubu", rekao je izvor iz bezbjednosnih službi Interfaksu.

Izveštač RIA Novosti navodi, takođe, da se u avionu, u kojem je i 30-ak novinara, ne nalazi Snouden, koji je po navodima medija trebalo da iz Kube potom odleti u Ekvador.

Interfaks prenosi da je moguće da će Snouden odleteti u Havanu sljedećim letom. Pream tom izvoru, upoznatom sa situacijom, moguće je da je kupio drugu kartu, takođe za Kubu, jer direktnog leta iz Moskve za Kito nema.

On je dodao da se Snouden može nalaziti u tranzitnoj zoni koliko hoće.

Interfaks je prethodno saopštio, pozivajući se na aerodromske službe, da se Snouden registrovao na let za Havanu još u Hongkongu, odakle je juče doputovao u Moskvu.

Predstavnica američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ketlin Hejden izjavila je da rukovodstvo SAD očekuje od Rusije da izruči Snoudena, ali je neimenovani izvor Intefaksa naveo da Moskva nema razloga da ga uhapsi.

"Snouden nije izvršio nikakva kriminalna djela na teritoriji Rusije. Takodje, ruski pravosudni organi nisu dobili nikakav zahtjev Interpola za hapšenje. Na taj način, nemamo nikakve osnove za hapšenje", rekao je taj izvor.
XS
SM
MD
LG