Dostupni linkovi

Lajčak: Sve više onih koji zagovaraju sankcije protiv BiH


Miroslav Lajčak
Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Miroslav Lajčak upozorio je da je u Evropskoj uniji (EU) sve više onih koji zagovaraju sankcije protiv BiH, čiji lideri nijesu ispunili obećanja data Briselu.

''U EU postoje glasovi koji zagovaraju promjenu politike. Pozitivan pristup, kažu, ne daje rezultate. Ne verujem da ih može biti i putem sankcija, ali ljudi govore da su uradili sve što su mogli, ali bez rezultata. Nijedno obećanje koje su nam dali nije ispunjeno'', istakao je Lajčak.

On je za ''Dnevni avaz'' rekao da je ove stavove prenio i predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, koji mu je potvrdio da je spreman da radi na tom planu, ali da i dalje smatra da RS nije glavni krivac za zastoj evropskog puta BiH.

Prema njegovim riječima, ključni funkcioneri u Briselu poput Ketrin Ešton, Štefana Filea i drugih, razočarani su neodgovornim odnosom političara iz BiH.

''Ako zemlja ne poštuje odluku Evropskog suda, onda ne poštuje ili ne razumije o čemu je tu riječ i šta su evropske vrijednosti'', ocijenio je Lajčak.

Komentarišući problem izdavanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), on je rekao da nije pristalica toga da se politika vodi na ulici, mada je očigledno da političke institucije u BiH ne funkcionišu.

''Ako političari ne mogu riješiti elementarna pitanja kao što je JMBG, ako su blokade došle do toga da djeca ne mogu dobiti taj broj, onda tu nešto grdno ne valja'', konstatovao je šef slovačke diplomartije.

Lajčak nije isključio mogućnost da se o BiH ponovo danas i sjutra razgovara u Luksemburgu na nivou 27 ministara inostranih poslova država članica EU, koji će primarno voditi debatu o Srbiji, Makedoniji, ali i o burnom toku izbora u Albaniji.
XS
SM
MD
LG