Dostupni linkovi

Opozicija u blagoj prednosti na izborima u Alabniji


Albanska opoziciona Socijalistička partija vodi u prvim rezultatima poslije glasanja na parlamentarnim izborima, koji privlače pažnju zapadnih zemalja kao test demokratije u ovoj članici NATO-a.

Socijalisti i vladajuća Demokratska partija proglasili su pobjede kasno sinoć, samo nekoliko minuta poslije zatvaranja birališta.

Centralna izborna komisija do jutros je objavila samo manji dio rezultata, ali trend ukazuje na pobjedu socijalističke koalicije koju predvodi bivši gradonačelnik Tirane Edi Rama.

Poslije prebrojavanja oko 10 odsto glasova, Rama vodi u većini regiona, uključujući glavni grad Tiranu i veće regione Fijer, Berat, Elbasan, Korce i Vlore, prenio je Rojters.

Ukoliko Rama pobijedi, premijer Sali Beriša, koji dominira albanskom političkom scenom od pada komunizma 1991. godine, ostaće bez trećeg četvorogodišnjeg mandata.

Rama je izjavio da će oživjeti proces približavanja Albanije Evropskoj uniji i prenijeti uspjeh u unapređenju života u Tirani na čitavu zemlju. On je najavio uvođenje progresivne poreske stope i olakšavanje nameta za manja preduzeća.
XS
SM
MD
LG