Dostupni linkovi

Dobins i Keri u Kataru


Specijalni američki predstavnik za Avganistan i Pakistan Džejms Dobins doputovao je danas u Katar, nekoliko dana nakon što su talibani u Dohi otvorili kontroverznu kancelariju.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će Dobins kasnije tokom dana sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem učestovati na sastancima sa liderima Katara.

Zvaničnici Stejt dipartmenta istakli su da nije određen vremenski rok do kojeg bi Dobins trebalo da započne eventualne razgovore sa talibana, te insistirali na tome da Keri neće učestvovati u diskusiji sa pobunjenicima.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame podržala je pokretanje dijaloga sa talibanima u vrijeme kada se SAD pripremaju da iz Avganistana do kraja naredne godine povuku svojih 68.000 vojnika.

Međutim, početak pregovora naišao je na prepreku pošto su talibani otvorili misiju u Dohi pod imenom "islamski emirat Avganistan" i istakli bijelu talibansku zastavu.

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai protiv je otvaranja talibanske kancelarije jer smatra da predstavlja vladu u egzilu, koja je u Avganistanu uvela šerijat nakon zauzimanja Kabula 1996. godine i sa vlasti su svrgnuti poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.
XS
SM
MD
LG