Dostupni linkovi

Grčka: Premijer pokušava da izbegne izbore


Premijer Grčke je izjavio prošle noći da je odlučan da izbegne prevremene izbore uprkos dubokom raskolu u koalicionoj vladi koji preti Grčkoj novom političkom nestabilnošću što već uznemirava strane kreditore.

Posle godinu dana mandata na čelu koalicione vlade sa tri stranke, formirane juna 2012. čiji je glavni zadatak da spreči finansijski kolaps, premijer Andonis Samaras je rekao da je njegov prioritet da se istraje u reformama da bi Grčka i dalje dobijala kreditnu pomoć.

"Imamo još tri godine, i uspećemo", rekao je Samaras.

Politička kriza je izazvana prošlonedeljnom odlukom Samarasa da ukine javni RTV servis ERT da bi uštedeo novac, uz otpuštanje svih 2.656 zaposlenih. Oba njegova koaliciona partnera s levice snažno su se tome usprotivila, a kriza je došla na vrhunca u četvrtak uveče, kada je stranka Demokratska levica (DIMAR) odbacila kompromis koji je prihvatio treći partner u Vladi - socijalistički PASOK.

"Želim da nastavimo zajedno, kao što smo i počeli", rekao je Samaras u govoru naciji preko TV posle propasti pregovora u Vladi i upozorio: "Ali, ja idem dalje u svakom slučaju".

Ako DIMAR izađe iz vladajuće koaliciji, Samarasovi konzervativci i PASOK imaju tanku skupštinsku većinu koja će omogućiti Vladi da jedva progura ključne reforme, uključujući planirano otpuštanje 15.000 zaposlenih u javnom sektoru do 2015.
XS
SM
MD
LG