Dostupni linkovi

Vesna Pusić u posjeti Beogradu


Vesna Pusić
Vesna Pusić

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić danas će boraviti u službenoj posjeti Beogradu.

Šefica hrvatske diplomatije sastaće se s predsjednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem, potpredsjednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem.

Vesna Pusić i njezin kolega Ivan Mrkić su tokom njegove službene posjete Zagrebu dogovorili uspostavu zajedničkog mješovitog povjerenstva koje će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja između dvije države i najavili su redovnije ministarske sastanke svakih šest mjeseci.

Zagreb je službeno krajem aprila posjetio i prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić.

Ministrica Pusić je poslije izjavila da se radilo "o vrlo kvalitetnoj posjeti, dobrom radnom sastanku s cijelim nizom tema", a posebno "o temi koja je preduvjet za otvaranje svih drugih tema, a to je pitanje nestalih i identificiranje nestalih osoba".

Vučić je ocijenio nakon prve službene posjete Hrvatskoj da su odnosi Beograda i Zagreba krenuli u dobrom smjeru i da će postepeno rješavanje nesuglasica pridonijeti i rješavanju krupnijih problema.

U Beogradu se danas stoga očekuje nastavak razgovora o rješavanju otvorenih pitanja, saradnji nakon ulaska RH u EU, stanju u regiji, ispunjavanju uvjeta za moguće povlačenje međusobnih tužbi za genocid, te o još uvijek upitnom dolasku Tomislava Nikolića na proslavu ulaska Hrvatske u EU 30. jula u Zagreb.
XS
SM
MD
LG